De stemming is gesloten
Kampong Jeu de Boules
Kampong Jeu de Boules

Kampong Jeu de Boules is een vereniging die erg actief is met allerlei groepen mensen uit onze samenleving: mensen met beperkingen, mensen op leeftijd met leeftijdsgebonden kwalen, mensen herstellende na ziekte, enzovoort. Iedereen, jong én oud is altijd welkom. Speelmaterialen zijn altijd te leen en de vaste leden zijn erg behulpzaam. Elke zondag en donderdag (bij goed weer) wordt er aan de Laan van Maarschalkerweerd 14 gespeeld op een mooi gelegen stukje Kampong onder de bomen, een ‘Frans’ stukje Utrecht. Kampong Jeu de Boules is een bijzondere vereniging met een groot sociaal hart.
www.kampongjeudeboules.nl

 

The Colosseum Kids
The Colosseum Kids

The Colosseum Kids aan de Labradordreef is een gym waar alle, en dan ook echt alle kinderen, terecht kunnen om met elkaar te sporten. In The Colosseum is geen onderscheid maar saamhorigheid.

Kinderen trainen, leren en ontwikkelen samen. 
www.thecolosseum.nl

 

Spellenwinkel Subcultures
Spellenwinkel Subcultures

Subcultures is een spellenwinkel aan de Oudegracht en online. In de winkel zijn honderden spellen, voor jong en oud, beginners en experts. De winkel is ingericht als een huiskamer, zodat iedereen zich er thuis voelt en met aandacht geholpen wordt om een tof spel te vinden.  Subcultures is een plek voor iedereen. Spellen spelen maakt gelukkig en Subcultures vindt dat iedereen spelletjes moet kunnen spelen. Niet alle onderdelen van de winkel zijn toegankelijk. Als het niet mogelijk is de winkel te bezoeken dan geeft men advies via andere kanalen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk te videobellen, zo kan men de klant digitaal meenemen door de winkel. Iedereen kan contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken. De voordeur heeft een vaste rolstoelhelling. De winkel is op de begane grond en heeft geen drempels. Een deel van het assortiment staat op een halve verdieping die bereikbaar is per trap. Een medewerker helpt dan graag met het aangeven van artikelen. Er is een rolstoeltoegankelijk toilet. De rustige winkeltijden zijn doorgaans op maandag, dinsdag en woensdag. Op zondag tussen 11.00-12.00 kun men veilig en rustig shoppen met FFP2 masker. Voor slechthorenden en doven is het mogelijk om hints te ontvangen via Whatsapp in plaats van via een portofoon. De introductie door de spelleider is in gesproken Nederlands of Engels. De video's in de escape room zijn ondertiteld. Regelmatig spelen teams met een tolk. Een doventolk mag gratis meespelen, de teams mogen zelf een tolk regelen.

Bij Subcultures zijn spelletjes voor iedereen.
www.subcultures.nl

 

Het Wilde Westen
Het Wilde Westen

Het filmpje ‘Welkom in West’ geeft een kijkje in Het Wilde Westen https://www.youtube.com/watch?v=5DUxnwtlPgY&t=214s

Het gebouw is mooi toegankelijk voor iedereen die slecht ter been is, met liften en rolstoeltoegankelijke toiletten.
www.hetwildewesten.nl

IJsclub Siberia - Daar word je warm van!
IJsclub Siberia

IJsclub Siberia is een bont gezelschap, baanmakers en mooimakers,  die in de buitenlucht op wisselde locaties sportieve en culturele evenementen organiseert. In de winter zijn we op natuurijs te vinden. In de zomer kunnen we ook zomaar ergens in de stad, in jouw buurt opduiken. We zoeken samenwerking met sympathieke, kleinschalige buurtinitiatieven en lokale creatieve ondernemers. Reken op een speciale festivalsfeer voor jong en oud waarin we onder het credo ‘samen lekker sporten’ jouw stad, buurt of straat op een originele wijze in beweging zetten. Bij alle acties die we ontwikkelen ligt onze focus op schaatsactiviteiten. Daar ligt de passie die we graag met je willen delen. We brengen met onze buitenfeesten ook jeugd met een beperking naar onze locaties.  In 2019 tekenden 14 initiatiefnemers het SamenSpeelAkkoord. Inmiddels is dit aantal uitgegroeid tot een netwerk van 36 Beloftemakers die een eigen belofte hebben gedaan om concreet bij te dragen aan het realiseren van de drie ambities van het SamenSpeelAkkoord, te weten:

  1. Een inclusieve speelcultuur
  2. Meer samenspeelplekken
  3. Meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen

www.samenspeelnetwerk.nl

 
Pandhof Sinte Marie

De vrijwilligers van Pandhof Sinte Marie hebben met hun inrichtingsplan er voor gezorgd dat het Maria Majorplein toegankelijker is voor iedereen.  De historische Pandhof Sinte Marie in het centrum van Utrecht is vernieuwd.

Een nieuwe bestrating, een kunst/waterwerk, hekwerk met zitgelegenheid aan beide kanten, vaste zitplaatsen, twee muurschilderingen, nieuwe verlichting in de kloostergang, regenopvang, verbinding met de naaste buren en: de losse stoelen.  
Te zwaar om mee te nemen maar nog wel te verplaatsen om gezellig bij elkaar te zitten. Sommige staan zelfs buiten het hek! Parijs begon er mee, Maria Majorplein gaat er mee vandoor... 
www.pandhofsintemarie.nl

 

Multicopy The Communication Company
Multicopy The Communication Company

Multicopy is al jaren ambassadeur voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt (zoals ‘wajongers’), wij geven regelmatig lezingen bij verschillende bedrijven.

Eén van onze eigen medewerkers maakt de klanten blij met het bezorgen van hun pakketjes die met de fiets door heel Utrecht worden bezorgd.
www.multicopy.nl

 

Stiltecentrum Hoog Catharijne
Stiltecentrum Hoog Catharijne

 

In Hoog Catharijne, het winkelhart van Nederland, ligt het Stiltecentrum. Het is een plek waar mensen binnenkomen die even wat rust willen, of juist wat gezelligheid zoeken zonder iets te moeten kopen. Voor allebei is er plaats: voor stilte en voor gesprek.

Iedereen is bij ons welkom. Dat zie je onder meer aan de inrichting van ons gebouw. Zo hebben we sinds de verbouwing in 2020 een ruim en fris rolstoel toegankelijk toilet. Onze voorpui schuiven we helemaal open, dus mensen in een rolstoel of scootmobiel kunnen probleemloos naar binnen. Drempels zijn er niet in het Stiltecentrum. Ook aan de toegankelijkheid van de website wordt steeds gewerkt. Zo krijgen afbeeldingen een alt-tekst mee, zodat blinden weten wat er op een plaatje staat.

We zéggen niet alleen in onze flyer dat iedereen welkom is, maar dat laten we ook zien in onze organisatie. Door de jaren heen hebben verschillende mensen met een handicap deel uitgemaakt van het bestuur en van het vrijwilligersteam: blinden, slechthorenden, iemand met ernstige mobiliteitsbeperkingen en mensen met een minder duidelijke handicap. Eén van de huidige co√ɬ∂rdinatoren is volledig blind. Verder hebben we iemand in ons team verwelkomd die arbeidsongeschikt is. Wij zijn heel blij met hun creativiteit en zeer enthousiaste inzet.

Ons uitgangspunt is: iedereen die (een deel van) het werk kan doen dat hier gedaan wordt, is welkom. We zijn flexibel als het gaat om werktijden en de precieze werkzaamheden (taakverdeling), zolang het dagteam goed kan blijven functioneren.

‘Wel of geen beperking’ is dan ook geen onderwerp tijdens het kennismakingsgesprek met een kandidaat-vrijwilliger of -bestuurslid, tenzij die persoon er zelf over begint. Daarom werven wij ook niet specifiek binnen de groep van "mensen met een beperking". Van veel vrijwilligers is niet bekend of ze een handicap hebben of niet, en zo ja, welke. En dat is ook het mooie: je kunt denken "die persoon gedraagt zich anders dan ik zou verwachten", maar is dat gedrag dan het gevolg van een officieel erkende "beperking" of gewoon "iemands eigen-aardigheid"?

Soms is een handicap een beperking, maar vaak biedt het ook kansen. Was onze geweldige  medewerker bij ons gekomen als ze niet arbeidsongeschikt was geraakt?

Het biedt ons team extra mogelijkheden om goed samen te werken, elkaar te helpen, van elkaar te leren en een mooi, divers en sterk team te bouwen.
www.stiltecentrum.nl