De stemming is gesloten.
Beweegmaatjes
Beweegmaatjes

Beweegmaatjes zijn vrijwilligers die anderen helpen met een zetje in de rug  om in beweging te komen. In een jaar waar bijna alles stil stond was er eens per week een bijzonder lichtpuntje voor veel Utrechters. Dan klopte een vrijwilliger aan de deur om samen te gaan bewegen. Dit betekende, even in contact met iemand, even een frisse neus, naar buiten, in beweging komen en het hoofd leeg maken. Dat heeft een positief effect, ook nadat de vrijwilliger alweer naar huis is. In de coronaperiode waren er veel Utrechters in schrijnende situaties die vaste contacten misten, zoals van de beweegclub, et het buurtteam of de juf op school. Voor hen waren de beweegmaatjes meer nodig dan ooit.
www.sportstad-utrecht.nl/beweegmaatjes

 

Blije lessen enzo

Blije lessen biedt huiswerkbegeleiding en coaching op maat. Blije lessen zet zich in om de ongelijkheid binnen het onderwijs aan te pakken. Zij bieden ambulante begeleiding aan voor jongeren en ouders die vastlopen in het huidige schoolsysteem. Blije lessen biedt met bijlessen en coaching instrumenten zodat de leerlingen weer mee kunnen komen op school. Dit doen ze voor leerlingen op de basisschool en ook voor middelbare scholieren.
www.blijelesenzo.nl

 

Buurtconciërge Utrecht Oost
Buurtconcierge

 Sterre Hijlkema is de allereerste Buurtconciërgie van Utrecht. Zij helpt mee om de wijk Oost prettig te houden om te wonen, bezoeken en ondernemen. Sterre verzorgt buurtvoorzieningen en projecten die de toegankelijkheid verbeteren. Zoals warmtebankjes bij de speeltuin, EHBO en AED's. De AED’s heeft zij van binnen naar buiten gebracht en dat maakt ze beter toegankelijk en levensreddend. Ook lost Sterre ergernissen op zoals vuilnis, stoeptegels, defecte lampen. Dit verbetert de toegankelijkheid van de wijk. Zo zet ze zich als buurtconciërge  in voor een leefbare en veilige buurt. Dat doet ze door partijen met elkaar te verbinden en door activiteiten te organiseren. Sterre verhoogt de sfeer, saamhorigheid, veiligheid en biedt een luisterend oor voor ideeën en wensen. 
www.puuroost-utrecht.nl/buurtconcierge

 

Cash2grow
Cash2grow

Cash2grow is een landelijk organisatie die mensen helpt door middel van spaarkringen een betere grip op hun financiën te krijgen. Er zijn diverse spaarkringen in Utrecht waar op een laagdrempelige manier sparen voor iedereen toegankelijk wordt. De spaarkringen bevorderen sociale contacten en zelfredzaamheid. De leden van een spaarkring inspireren elkaar om geld opzij te zetten voor iets wat ze graag willen: een nieuwe fiets, een meubelstuk, vakantie, zomerkamp. Onderlinge steun, tips en ervaringen van anderen helpen om financiële problemen te voorkomen of aan te pakken voordat ze te groot worden.
Ook in coronatijd is er op diverse manieren contact gehouden, ook met de mensen die niet digivaardig zijn. De spaarkringen zijn gewoon doorgegaan.
www.cash2grow.nl

 

De Schalm
De Schalm

De Schalm is het sociaal cultuur centrum in De Meern. Het is een buurtcentrum voor alle inwoners: kinderen, jongeren, inwoners met een verstandelijke beperking, senioren, bloemschikkers en biljarters. Het centrum stelt ruimten ter beschikking en organiseert allerlei activiteiten zoals disco’s voor jongeren en filmmiddagen voor kinderen. Voor inwoners met een verstandelijke beperking zijn er danslessen door een professionele docent,  disco en carnaval. Bij de disco-avonden wordt het licht en geluid aangepast om epilepsie aanvallen te voorkomen.

Het pand is zoveel mogelijk rolstoel en rollator vriendelijk, drempelvrij en heeft een toegankelijk toilet. In de grote zaal is een ringleiding voor slechthorenden. Speciaal vervoer kan tot vlak bij de ingang komen. De Schalm is als buurtcentrum een ‘open huis’. Doordeweeks kan je altijd even binnen wippen voor een ‘bakkie’, een praatje of een om kaartje leggen. Wie met zijn ziel onder de arm loopt kan in De Schalm zijn hart even luchten. En voor een moeder of vader met een klein kind in nood is er in het toilet een verschoonkussen.
www.schalmdemeern.nl

 

Drogisterij Slamat
Drogisterij Slamat

Drogisterij Slamat aan de Zadelstraat is een begrip vanwege hun behulpzaamheid en het gemak waarmee ze klaar staan voor hun klanten. De welwillendheid, vriendelijkheid en rust maken het een genoegen om bij deze drogist iets te gaan kopen.

 

Fort van de Verbeelding
Fort van de Verbeelding

Fort van de Verbeelding organiseert grootschalige muziekprojecten voor mensen met een beperking, basisscholen, steden en ouderen. Bij alle projecten kan iedereen meedoen. Of je nu nog nooit muziek gemaakt hebt of de beste muziekprof van het land bent. Of je nou hier geboren bent of niet. Of je oud bent of jong. Met of zonder beperking. 

Zo zitten bij De BuurtBand (in Overvecht, Oudwijk, Ondiep en Leidsche Rijn) mensen met een verstandelijke beperking zij aan zij met andere buurtbewoners. Er zijn geen stigma’s, want samen maken ze muziek. Dat klinkt en ziet er uit als een veelvormig, divers en aanstekelijk musicerend geheel. In de BuurtBand kun je ook meedoen als je nog nooit muziek hebt gemaakt. De BuurtBand gebruikt laagdrempelige en tot de verbeelding sprekende instrumenten. De BuurtBand is in de coronatijd doorgegaan binnen de maatregelen. Mensen konden zo steeds aan een activiteit  deelnemen, want voor veel mensen is thuisblijven heel lastig.

Verder zette Fort van de Verbeelding in Utrecht 9 duurzame Grijze Koppen Orkesten op voor ouderen. 

Fort van de Verbeelding stond aan de wieg van de Sint Maarten Parade (2011-2017), deed mee aan De Vrede van Utrecht (2013), de Grand Depart (2015) en aan de opening van de Vuelta (2020).
www.fortvandeverbeelding.nl

 

Freewheels
Freewheels

Freewheels is een bewonersinitiatief. Het is een sociale onderneming waar mensen werk maken van en met hun eigen ervaring. Power by Peers biedt diensten op het gebied van mentale gezondheid, verslaving, armoede, sociaal isolement, schulden, laaggeletterdheid en fysieke beperkingen.

Freewheels biedt hulp aan mensen die willen ondernemen. Daarmee vergroten zij hun arbeidswaarde, gaan ze actief aan de slag met vragen als ‘wat kan ik?’ en ‘wat wil ik?’ Met behulp van hun netwerk helpen peers hen op weg naar zelfredzaamheid.

Zij maken voor en door, sport en ontmoeting mogelijk voor iedereen die minder mobiel is. Bovendien doen ze allerlei dingen voor de wijk Overvecht. Zo hebben zij pas een grote wijkschouw uitgevoerd en de toegankelijkheid en ontoegankelijkheid van de wijk in kaart gebracht.
www.powerbypeers.nl/over-ons-2

Huis van Licht
Huis van licht

 Huis van Licht is de tweetalige, Nederlands-Arabische kerk in Utrecht. Zij zijn een  project van de wereldwijde Kerk van de Nazarener. Bij hen kunnen ook mensen met een lichamelijke handicap volop mee doen, al is dat in de praktijk nog niet het geval. In het kerkje is een hechte samenwerking tussen mensen van heel verschillende culturen, klassen en met een Nederlandse (of Arabische) taalachterstand. 

 
Koffie met Schaap 
Koffie met Schaap

 Koffie met Schaap maakt websites voor Utrechtse bedrijven en organisaties toegankelijk. Hij zoekt bedrijven op om hen aan te moedigen om hun website toegankelijk te maken en helpt ze proactief op weg. Hij geeft regelmatig gratis toegankelijkheidsadvies aan kleine startups.
www.koffiemetschaap.nl 

 

My Motion Dance Team
My Motion Dance Team

 Bij My Motion Dance Team aan de Jutfasweweg is iedereen welkom voor dansles. Op dinsdagavond is er een speciale dansles voor jongeren met een verstandelijke beperking met de naam ‘Stars in Motion’. Er wordt gedanst op diverse nummers zoals van het Junior songfestival, K3, Top 40 en uit Disney films. De zaal is een professionele studio met spiegels en een discolamp, wat een belevenis op zich is.
www.mymotion.nl

 

Nieuw Rotsoord
Nieuw Rotsoord

 Nieuw Rotsoord is een kinderboerderij die voornamelijk draait op vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van burnout, depressie, ziekte of andere vorm van ‘niet helemaal passen in de maatschappij’ en mensen die met pensioen zijn en nog graag ergens aan de slag gaan zijn hier vrijwilliger. Ook stagiaires die net even niet kunnen meekomen in de stages, krijgen een kans bij Nieuw Rotsoord. Nieuw Rotsoord biedt een werkplek waar je jezelf mag en kan zijn en heeft voor iedereen wel iets te doen wat bij hem of haar past.
www.nieuwrotsoord.nl

 

Odensehuis Andante
Odensehuis Andante

 Odensehuis Andante is een inloophuis en ontmoetingsplek voor iedereen met (beginnende) dementie en hun naasten. Het is een burgerinitiatief dat wordt gerund voor, door en met mensen met dementie. De nadruk ligt op iemands interesse en mogelijkheden, niet op de ziekte. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven vergroot of behouden. Het Odensehuis wil bijdragen aan de kwaliteit van leven, en aan de mogelijkheden om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Voor het Odensehuis is geen indicatie nodig. Daardoor is iedereen vrij om te komen en gaan wanneer hij of zij dat wil. Dit bevordert de eigen regie en waardigheid. Mensen kunnen in het huis terecht voor ontmoeting, informatie, advies en activiteiten. Veel mensen met dementie ervaren een drempel om hulp in te schakelen. Daarom komt de coordinator met een vertrouwd persoon op huisbezoek. Activiteiten kunnen ook buiten de muren van het Odensehuis plaatsvinden, bijvoorbeeld bij een sportvereniging of als vrijwilliger in de bibliotheek.

De activiteiten van het Odensehuis leveren daarnaast ook een bijdrage aan de dementievriendelijke samenleving en stad.

Mensen met dementie, naasten en ook stadsgenoten zijn vrijwilliger in het Odensehuis. Dit geheel levert mooie invullingen op.
www.inloophuisandante.nl

 

De picknicktafel van team Hofplannen Gerrit Rietveldhof
Tafel

Team Hofplannen Gerrit Rietveldhof is een initiatiefgroep van bewoners van het Gerrit Rietveldhof. Van de 92 appartementen rond een hofje zijn 15 woningen aangepast voor mensen die een rolstoel gebruiken. Het hofje was echter niet toegankelijk. Het hofje is recent met hulp van het initiatieven fonds opnieuw ingericht en toegankelijk geworden voor mensen in een rolstoel.  

Het hofje is volledig geëgaliseerd en er zijn verhoogde plantenbakken geplaatst zodat men ook vanuit een rolstoel kan tuinieren. De niet toegankelijke oude picknicktafel is vervangen door een toegankelijke. Gewone rolstoel geschikte picknicktafels hebben maar één mogelijkheid voor twee rolstoelen. Een lid van de initiatiefgroep heeft een achthoekige picknicktafel ontworpen waarbij twee rolstoelen naast elkaar kunnen staan en twee afzonderlijk van elkaar. In totaal is er nu plaats voor negen personen. Deze picknicktafel is vervaardigd door meubelmaker Haaks Houtmet Utrechts eiken hout afkomstig van stichting Tafel Boom

Met een beetje mooi weer brengt de picknicktafel veel omwonenden samen in het hofje, jong en oud,  met of zonder rolstoel. 

 

Sportspeeltuin Abstede

Een speeltuin is een plek is voor iedereen. Bij sportspeeltuin Abstede is echt iedereen welkom. Kort geleden heeft sportspeeltuin Abstede een sportcircuit aangelegd dat ook toegankelijk is voor mensen met een (fysieke) beperking, rolstoelers etcetera. Door de corona maatregelen is het sportcircuit nog niet feestelijk geopend. Als dat binnenkort wel kan zal het circuit breder onder de aandacht worden gebracht. Sportspeeltuin Abstede is een plek waar alle doelgroepen samen komen. Jong en oud is welkom. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel.
www.sportspeeltuin-abstede.nl

 

IJzerhandel Langerak
IJzerhandel Langerak

 IJzerhandel Langerak in de Reigerstraat is een begrip vanwege hun behulpzaamheid en het gemak waarmee ze klaar staan voor hun klanten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 3 schroefjes te kopen in plaats van een hele verpakking. Als een klant een nieuw onderdeel in de winkel koopt, helpt de medewerker zelfs met het repareren.  Als dat ter plekke kan wordt er niets voor gerekend. De welwillendheid, vriendelijkheid en rust maken het een genoegen om bij deze ijzerhandel iets te gaan kopen.
www.langerakbv.nl

 

Zonnestad
Zonnestad

 Zonnestad en de initiators organiseren bewustzijnsbijeenkomsten gericht op creatie. Zij richten zich op het - zonder onderscheid - samen bouwen aan een mooie wereld. Zij doen dit op een uitnodigende manier, maandelijks met verschillende programma's, zowel online als 'live' en brengen daarmee mensen op een laagdrempelige manier bij elkaar met de enige wens om samen geluk en een mooie wereld te scheppen.
www.zonnestad.nu